Saturday, July 25, 2009

LATIHAN INDUSTRI : DENGKIL-SEPANG


ASSALAMUALAIKUM WRT WBT

Salam perpaduan semua sahabat-sahabat...saya baru selesai menjalani latihan industri di Jenderam Hulu, Sepang pada 26 Jun 2009. LAtihan industri ini yang memberi byk ilmu penegetahuan dan pengalaman manis ala2 gula-gula getah n pahit like kopi nie memg takkan saya lupekan. Praktikal ini menguji kekuatan mental dan fizikal saya sepanjang berada di site (tapak fertigasi)- sebulan 3 minggu.Ade 2 org lagi member yg join saya iaitu; Yup n Asrul.

CHAPTER 1
Bermula pada 10 hb Mei 2009 selesai menyudahkan final paper, saya berangkat ke Kuala Lumpur dengn menaiki Bus SANI X-Press. Pergh.. memg sesak..;p. Baygkan masa tu dah la bwk 4 beg. Nak menapak pun terkial2.Tapi dalam bus saya tido je la..penat beb...SAmpai di Stesen Bas Putra bertemu secara kebetulan ngan amirullah(clazmate) n seterusnya asrul.( clazmate n merangkap membe sepraktikal) lalu, ktorang g mkn (brkfst) kat KL sentral. Pstu kteorg gerak la ke Komuter SeRdang manakala Amirullah ke Pusat BAndar.Kat sane Yup dah tggu n kteorg trus diambil oleh staf company ke umah diorg..

Ha....
company tmpt praktikal kami nama dy ELITE SCIENTIFIC INSTRUMENTs SDN BHD di serdang.. Pergh..memg best.. byk site la gak..1st day masuk dah kne present tentag fertigation system.Ley kater one day lepak kat bilik meeting.Alhamdulillah...berjaya gak memuaskan bos kami..Encik Hassim bin Mohamad Isa (tegas la). :-(. tau tak..ader pkara lawak la tjadi kat sini, saya n asrul tak tau nak solat zohor kat maner,. ye la..segan nak ty....kteorg sggup g shuppink kompleks SOUth CIty semata-mata nak solat...memg staf ESI gelakkan kami...muahahaha..malu2x

CHAPTER 2
KAmi kne transfer ke site lak. Kat Jenderam Hulu di mana site ni fokus kepada fertigation system, corn plantation, and goat+lamb+cattle.!st day kat cni memg kne tahan telinga.PAnas2x..huhuhu.tapi sabar tau.. ;). PAs 'check in' hotel kteorg trus wat keje.. nak tgk tak umah kami camaner?ok2...silakan tgk tau..tugas pertama kami adalah kne bengkokkan paip besi structure rain shelter. kami kne siapkan 72 batang paip yg dipanggil GI pipe. selesai je keje kami diberi taklimat oleh Penyelia Ladang, Encik Shahfiee bin Daud. memg best la en Shahfiee ini... kami pggl En Shahfiee 'abang' pastu dia pon paggil kami "Abg'..pape je la...

CHAPTER 3
Awal-awal pagi kne bgun .Stat keje adalah kul 8 sampe kul 5.30 ptg.tapi rehat kul 1-2.
hari kedua kne wat land preparation.kerja-kerja dimulakan dengan mengukur kawasan, mampatkan tanah, cacakkkan paip besi, sambung paip dan plg best menggunakan water level.memg panas n letih..tapi nilah kitakan cabaran sebelum menjadi senang. Bermula pada hari tu..kami terus menjalankan keje dengan penuh komitmen.alhamdulillah..
berikut merupakan tugasan di bahagian ini:
  1. menyediakan 12 bay rainshelter dengan ukuran 64 kaki panjang. 8 kaki lebar dan 9 kaki tinggi
  2. memasang klip pada paip GI menggunakan skru driver
  3. pasang bumbung rainshelter
  4. pasang mulching sbgai "floor" rainshelter untuk elakkan pertumbuhan rumput
  5. korek longkang di setiap bay sebagai saliran air takungan

4 comments:

  1. hehehe..takpela..pengalaman bertambah kak.. nak tau.. mse kat sane byk peristiwa yg sgt menarik..terima kasih kak..byk bg semagt pada sy.. =)

    ReplyDelete
  2. huhuhu... mmg pengalaman.. tapi mase tu tak larat gak laa saya dengar org mengeluh ... hehehe

    ReplyDelete
  3. OK LA..TAK NGELUH DAH PASNIE..ERM

    ReplyDelete