Sunday, January 24, 2010

DALAM PAHIT ADER MANIS...

assalamualaikum..salam satu malaysia......salam untuk semua

DALAM PAHIT ADER MANIS..ya..perkongsian ini lama sudah saya mahu berikan tapi mungkin mase yang menjadi penghalang saya untuk menaip papan keyboard nie..hehehe..
Alhamdulillah.. akhirnya saya berjaya memikul tanggungjawab sebagai Presiden Majlis Perwakilan Pelajar UDM bagi sesi 08/09...tapi..

mungkin semua sudah lupa siapa saya sebenarnya...
1) Saya adalah mahasiswa Fakulti Pertanian dan Bioteknologi
2) Merupakan mahasiswa dari Kampus Kota
3) Hanya berada di UDm selama 2 tahun sebelum jadi MPP
4) Kurang berdisiplin semasa peringkat awal mendaftar di sini.......

Kenapa saya berkata begitu????
wahai sahabat2 yang pernah meragui tahap kepimpinan saya..
bukan mahu riak dan takbur..
tapi...saya sebagai mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Sians Bioteknologi Pertanian dan wakil kampus Kota juga mempunyai hak untuk menjadi pemimpin....bukankah kita ini semua khalifah Allah SWt?
..Jadi..kenapa kita hendak menafikan hak orang lain..sya belajar di tempata yang anda juga belajar....
saya bayar yuran tanpa perlu memohon atau meminta2..saya juga manusia biasa..ader kekurangan dan kelebihan tertentu..

KENAPA ADA SESETENGAH PIHAK TIDAK BERPUAS HATI???
 • adakah anda lebih baik daripada saya?
 • adakah anda bersedia untuk korbankan masa belajar anda demi 'maksud kepimpinan'?
 • adakah anda bersedia untuk keluarkan wang, tenaga dan idea demi membangunkan satu amanah?
 • adakah anda mampu membina hubungan yang baik dengan semua orang?
jawablah wahai sahabat...

sebenarnya..saya berharap sahabat2 yang pernah berfikiran seperti itu kepada saya...akan berubah dengan kepimpinan baru kali ini..berikanlah sokongan yang padu kepada barisan MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR UDM SESI 2009/2010.

janganlah kiter mudah terpedaya dengan kata2 orang lain selagi kita tidak menilai dengan diri kiita sendiri.. Sesungguhnya Allah takkan berikan tanggungjawab tersebut kepada orang yang tidak mampu melakukannya..InsyaAllah...saya akan dan terus membantu kepimpinan baru ini jika mereka perlukan khidmat nasihat dan pengalaman yang saya pernah ada...

Janagn sesekali kita mengkum orang lain disebabkan oleh perilaku orang lain..kerana..nescaya balasan yang kita akan dapat adalah setimpal dengan perbuatan kita NAnti..

AKhir kata daripada saya,, TAHNIAH kepada BARISAN KEPIMPINAN MPP UDM sesi 2008/2009 atas kerajsama yang diberikan dalam kita memikul amanah Allah SWT. Tanpa kalian semua, kebajikan mahasiswa tidak dapat diperjuangkan dengan jayanya.. Semoga pengetahuan dan pengalaman yang ada akan membuatkan diri kalian menjadi lebih matang dalam menempuhi hari2 mendatang..InsyaAllah..


3 comments:

 1. Berjuang memang pahit kerana syurga itu manis bukan sedikit mahal yg perlu dibayar bukan sedikit pedih yang ditagih....itulah sunnah orang berjuang...
  saya menghormati penuh kepimpinan anda..pimpinan keluarga MPP..terima kasih atas segala yg dicurahkan...segala tunjuk ajar...moga kita merubah terus kearah kebaikan...
  salam perjuangan...
  salam 165..
  salam 1 malaysia..

  barakallahu fi kum..
  amin wa fi ka...

  ReplyDelete
 2. salam..
  alhamdulillah..
  kiter berjaya mengharungi pelbagai rintangan dan dugaan.. saya sekali lagi ingin mengucapkan jutan terima kasih kepada barisan kepimpinan MPP UDM sesi 08/09 kerana sentiasa bekerjasama dan bersunguuh2 membantu membangunkan UDM... semoga pengalaman dan pengetahuan yang ada kita kembangkan dan jgn jadikan ia 'serik' kerana pemimpin tak akan pernah putus asa atau melayan perasaan kecewa mereka..

  kepada nabil.. tahniah dan terima kasih saya ucapkan.. nabil begitu cakna dengan perkembnagn akademik, sahsiah dan kebajikan pelajar..teruskan sikap ini,,saya ayakin dan percaya nabil akan dapat pergi jauh dalam bidang kepimpinan dan yang penting sekali..kukuhkan lah CGPAn anda...good luck nabil..

  ReplyDelete
 3. mrka yg xprnh memimpin sntsa mnyalahkn pemimpin. mrka yg sntsa jd pgikut xsmstinya mmpu mgikut. mrka yg sntsa d bwh xtau cmne rsnye bk memandang ke bwh dr ats.

  mrka hanya tau mrka adlh yg t'bek.

  tp mrka xtau mrka la yg t'hina.

  p/s : no offense. pro commment, based on real life experiences.

  ReplyDelete